Geschiedenis van de Country muziek
Country Music of countrymuziek is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek, die ontstaan is op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten en zijn wortels heeft in de Amerikaanse volksmuziek.
Meestal betreft het een zangstem die wordt begeleid door een aantal eenvoudige instrumenten. Steelgitaar, viool en akoestische gitaar zijn de traditionele instrumenten, maar tegenwoordig worden ook elektrische gitaar en drums gebruikt.
Ofschoon diverse musici in de zuidelijke Appalachians al enige jaren vioolmelodieen opnamen (toen bekend als Old Time Music), geldt 1 augustus 1927 als de dag waarop de Country Muziek echt begon.
Op die dag haalde Ralph Peer zowel Jimmie Rodgers als The Carter family over om bij hem een contract te tekenen voor Victor Records .

Deze twee acts gingen de toon zetten voor allen die daarna kwamen, Jimmie Rodgers met zijn unieke zangstijl, The Carter Family met hun omvangrijke repertoire van de Old Time Music.

Grand Ole OpryEr is waarschijnlijk geen instituut ter wereld dat zo onlosmakelijk verbonden is met de Country muziek als WSM s Radios The Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee.
Veel artiesten kregen steeds meer bekendheid via allerlei radiostations. In Nashville werd een radiostation opgericht door een verzekeringsmaatschappij, de National Life Accident Insurance Company.
De roepletters van het station waren WSM (We Shield Millions =Wij beschermen miljoenen).
De eerste uitzending was in november 1925. Het was een rechtstreekse uitzending van het optreden van een 80-jarige fiddler met een enorme reputatie voor wat betreft zijn kennis van songs.
De aankondigingen werden gedaan door George D. Hay, die het programma WSM Barn Dance noemde, dit als verwijzing naar de National Barn Dance, een soortgelijke show, die hij had geproduceerd in Chicago.
Het programma werd elke zaterdag uitgezonden vanuit een studio op de vijfde verdieping van het kantoor van de maatschappij.

In 1928 kreeg het programma (bij toeval) van Hay de naam die het nu nog heeft, Grand Ole Opry. Deze uitzendingen werden uitgezonden vanuit het Ryman Auditorium.
Dit programma heeft de meeste zo niet alle country artiesten die er optraden en optreden landelijke bekendheid gegeven en tot op dit moment is het automatisch levenslange lidmaatschap van The Grand Ole Opry een van de grootste ambities voor voor country artiesten.
In de beginperiode was The Opry hoofdzakelijk nog een programma waar vooral beginnende artiesten optraden, om op deze wijze wat meer bekendheid te verwerven. Maar vooral dankzij Roy Acuff werd de Opry tot wat het nu is, het Mekka voor de Country Muziek.

De Cowboys


Mede door de toenemende populariteit van The Opry en de opkomst van de filmindustrie kwamen er kansen voor de zingende cowboys die de Western in de Countrymuziek brachten. Grote voorbeelden hiervan zijn onder andere Roy Rogers, Gene Autry en Sons of the Pioneers die met name via de film een groot publiek bereikten en een soort muziek brachten die in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw immens populair zou worden.


 

Western Swing


Deze populaire muziekstijl binnen de Countrymuziek is ontwikkeld in Texas in de jaren 30 van de vorige eeuw, en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 40.
De muziekstijl is in feite is een mengelmoes van o.a. Big Band, Blues, Dixieland en Jazz. Muzikaal gezien introduceerde deze stijl de drums en hawaiian gitaar in de Countrymuziek.
De muziek werd vooral op de zaterdagavonden gespeeld in de grote danslokalen waarbij cultuur van het zuidwesten werd verweven met de Big Band jazz-stijl.
Grote naam uit deze muziekstijl is Bob Willis.

Blue Grass


Bluegrass is een akoestische vorm van country music. Het ontstond in het midden-oosten van de Verenigde Staten, met name in en rond het Appalachen gebergte. De muziekvorm is sterk beinvloed door de traditionele muziek van Schotse en Ierse immigranten en die van neger-slaven die in deze streken afgezonderd en onder armoedige omstandigheden woonden. Grote namen uit de Bluegrass zijn onder meer Bill Monroe, Lester Flatt & Earl Scruggs, en de Foggy Mountain Boys.
De muziek is nooit weg geweest, maar kwam een aantal jaren geleden weer sterk in opkomst door de film "O Brother where are thou" met o.m. George Clooney en waarin de muziek wordt gespeeld door vooral Alisson Krauss en Emmylou Harris.

Honky Tonk


Er is waarschijnlijk geen stijl binnen de Countrymuziek die zo veel invloed heeft gehad op de huidige artiesten als de stijl die bekend staat als Honky Tonk. Honky Tonk muziek verbond de gevoelens van het dansen en drinken met die van de liefde en het verliezen van een geliefde.

De grootste performers hiervan Hank Williams en Ernest Tubb combineerden de manier van zingen van Jimmie Rodgers met het geluid van de steelgitaar en drums van Bob Willis.

De Nashville Sound


De Nashville Sound is een mengsel van pop en country die zich ontwikkeld heeft gedurende de jaren 50. De bekendste vertolkers van deze stijl zijn o.a. Jim Reeves, Patsy Cline en Eddy Arnold

De Outlaws


Aan het eind van de jaren 60, begin jaren 70 waren er artiesten die het noodzakelijk vonden een meer traditionele sound te geven aan de country. De Nashvillesound was algemeen bekend, en begon zich op veel gebieden te mengen met de Britse popcultuur. Naast de meest bekende artiesten Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon Jennings en Merle Haggard (die zich als outlaws zouden profileren) waren er ook artiesten als Charley Pride en Conway Twitty die de Nashvillesound lieten voor wat het was en een andere richting kozen. Artiesten als David Allen Coe en Charlie Daniels zouden samen met de Outlaws de countrymuziek naar een ander niveau brengen, maar met name de muziek van de Outlaws heeft een enorme invloed gehad op de countrymuziek.

Urban Country


De meest beruchte periode uit de Countrymuziek waren ongetwijfeld het begin van de 80-er jaren. De Urban Country-beweging leidde de countrymuziek weg van haar roots en de vertolkers gingen steeds meer lonken naar de aanhangers van lichte popmuziek. Aanleiding hiervoor was de muziek uit de film Urban Cowboy met in de hoofdrol John Travolta.
Dolly Parton speelde hier als eerste op in met de vertolking van de titelsong 9 to 5 uit de gelijknamige film. Het lonken van de countryartiesten naar de fans van popmuziek leidde tot een groot aantal hits van een stijl die niet meer of minder een mengeling was van beide muziekstijlen. Echter het was geen Country, maar ook geen echte popmuziek.

De Outlaws uit de jaren 70 verdwenen steeds meer naar de achtergrond van de countrymuziek, en hun positie in de hitlijsten werd overgenomen door artiesten als John Conlee, Alabama en Reba McEntire. Naast deze artiesten waren er een groot aantal eendagsvliegen zoals bijvoorbeeld de Oak Ridge Boys die een hele grote hit hadden met "Elvira", maar waarvan nadien weinig nummers de hitlijsten hebben gehaald.

New Country


Na de aanvankelijke mislukking van het tijdperk van de Urban Cowboys kwam er een generatie van de zo genoemde new traditionalists.
Hieronder vallen o.a. George Strait, Ricky Skaggs, the Judds, Randy Travis en Ricky Van Shelton, die de country bij de jongeren onder de aandacht brachten en lieten horen wat voor een geweldige muziek Country toch eigenlijk was.
Door het verbazingwekkende succes van artiesten als Garth Brooks, Randy Travis, Reba McEntire, Alan Jackson en vele anderen is Countrymuziek in Amerika een van de populairste muziekvormen geworden.
Bijna 40% van de bevolking luistert regelmatig naar een van de vele radiostations die er zijn. Sinds 1989 zijn de verkopen enorm gestegen. Garth Brooks bijvoorbeeld, heeft al meer dan 60 miljoen(!) albums verkocht sinds zijn debuutalbum in april 1989.
Ruwweg gaan we er vanuit dat sinds 1997, de country een nieuw leven is begonnen. Sommige artiesten denken er anders over en vinden dat Country nog steeds lijkt op de Urbanperiode, waarin pop- en countrymuziek gecombineerd worden. Veel artiesten die sinds die tijd aan de top verschenen zijn zoals
Shania Twain, Martina McBride, Lady Antebellum, Lonestar e.v.a.. Zij brengen nog steeds pop-gerelateerde countrymuziek.